Cybercriminelen zullen ons ook volgend jaar op allerlei listige manieren in de val proberen lokken. Check Point licht 9 cybersecuritytrends uit voor 2022.

Het jaar 2021 kende een ongeziene toename van het aantal cyberaanvallen, met wekelijks 600 getroffen bedrijven in België, een stijging van maar liefst 66% ten opzichte van vorig jaar. Er lijkt maar weinig reden tot optimisme dat deze trend zich niet zal doorzetten in 2022. Dat is ook de conclusie die Check Point maakt in hun Global cyber-security predictions onderzoeksrapport. Het rapport voorspelt namelijk dat cybercriminelen nog inventiever zullen worden om ons in de val te blijven lokken. Check Point licht meer bepaald deze 9 cybersecuritytrends uit.

9 cybersecuritytrends voor 2022

1.            Fake news en desinformatie blijven schade aanrichten: in 2021 werd desinformatie over de pandemie en de vaccinatiecampagnes gretig gedeeld. In 2022 blijven cybergroeperingen hier misbruik van maken om phishingberichten en oplichterij te verspreiden.

2.            Aanvallen op distributieketens nemen (nog meer) toe: naarmate aanvallen op distributieketens blijven toenemen, moeten de overheden de nodige maatregelen nemen om netwerken te beschermen. De enige manier om succesvol te zijn, is door samen te werken met de privésector en andere landen.

3.            De cyber ‘koude oorlog’ woekert: door de steeds betere infrastructuur en technologie kunnen terroristengroepen en politieke activisten meer gesofisticeerde en wijdverspreide aanvallen uitvoeren. Cyberaanvallen worden ingezet in proxyconflicten met als doel om groeperingen te destabiliseren.

4.            Data-inbreuken worden omvangrijker en duurder: het aantal data-inbreuken blijft alleen maar toenemen. De inbreuken zijn ook omvangrijker en kostelijker voor de getroffen organisaties en overheden. Ook in België betaalden sommige bedrijven het afgelopen jaar losgeld. In 2022 kunnen we verwachten dat het bedrag zal toenemen.

5.            Hackers zijn fan van cryptogeld: naarmate er meer digitale munten opduiken, worden hackers ook creatiever om cybersecurity te omzeilen en zo bitcoins en altcoins te stelen en te manipuleren.

6.            Cybercriminelen hebben het op mobiele devices gemunt: mobile wallets en mobiele betalingen zijn in opmars, en daar maken hackers graag gebruik van. Cybercriminelen passen hun tactieken aan om misbruik te maken van mobiele devices.

7.            De zwaktes in microdiensten worden uitgebuit: Cloud Service Providers gebruiken steeds vaker een microservice-architectuur. Aanvallers zoeken kwetsbaarheden in de architectuur om grootschalige aanvallen uit te voeren op de cloudaanbieder.

8.           Deepfake-technologie als wapen: de deepfake-technologie wordt zo geavanceerd, dat ze nu als wapen kan worden ingezet om groepen te misleiden, opinies te beïnvloeden of aandelen op de financiële markt te manipuleren. Deepfakes worden ook steeds meer ingezet voor social engineering-aanvallen om gevoelige data en inloggegevens te bemachtigen.

9.            Malware blijft groeien: cybercriminelen blijven bedrijven die losgeld kunnen betalen viseren. De ransomware-aanvallen worden ook complexer en persoonlijker.